Jørgen Nash levede indtil 2004. Han var lyriker, maler, happening- kunstner, oversætter og meget andet. I 60'erne skabte han kunstnerkollektivet "Drakabygget" i Sverige.

I 1999 besøgte jeg Jørgen Nash i "Drakabygget". Det blev til en længere samtale, som skulle handle om en af hans litterære oversættelser. Men det blev også til et personligt portræt om digteren Jørgen Nash og hans liv. Hør udesendelsen her

 

 

 

 

 

   
 

En podfoni udsendelse
- Oplev kunsteren Jørgen Nash på Radiofonien.

Jørgen Nash optrådte i foreningen "Litteraturen på Scenen". Nash fortalte mange historier om sit liv, læste egne og Benjamin Pérets digte op. Det hele foregik i en fyldt sal, i Aarhus Kunstbygning (nuværende "Kunsthal")

Hør her Jørgen Nash´s livsfortællinger fra søndag den 21 marts 1999. Oplæsningen løb over en times tid. Du kan her selv vælge afsnit ud af hele foredraget, der ligger her i uklippet tilstand:

Bent Nylander Rasmussen, Litteraturen på Scenen, præsenterer her Jørgen Nash:
Jørgen Nash begynder foredraget med historien bag et bestillingsdigt til en begravelse på Samsø. Digtet "Regn" blev skabt i 1943, da Nash skjulte sig i Nordby på Samsø sammen med Asker Jorn, Eiler Bille og Robert Jacobsen:
Jørgen Nash læser her sit digt "Regn" fra 1943:
Hør historien om Jørgens Nash digt "Danske Fisk". Nash skrev det ved et filmsforberednings besøg i Venedig 1951. Et digt der handler om børneprostitution:
Nash læser sit digt "Danske Fisk" fra 1951:
Jørgen Nash præsenterer prologen til sit Havfruemord:
Nash læser sit digt "Havfruemorderen krydser sit spor":
Personlig hilsen til Dansk TV og Nordisk film:
Jørgen Nash fortæller om Cobras dannelse i Paris. Også om sit personlige forhold til den franske digter Benjamin Péret og Pérets digtsamling "Sove Sove i Stenene", som Nash illustrerede og oversatte til dansk:
Nash læser den tredie sang fra Benjamin Pérets digtsamling "Sove Sove i Stenene":
Nøgenhed og hudeksem. En sjov historie om Jørgen Nashs samarbejde med Jens Jørgen Thorsen og deres happeningsoptræden. Hvorfor en kunsthistorieprofessor smed Jens Jørgen Thorsen ud, da Thorsen læste kunsthistorie:
En kunsthappening fra 1967, på det moderne studenterhus i Tronheim. Nash ville lave en happening med nøgenmaleri og satte derfor en annonce i avisen. Søger efter 4 flotte nøgne mænd, et piano og 2 lækre Louisianna brude:
Nash læser sit digt "Digtermalerens deklaration":
Jørgen Nash læser to aforismer. Et om "Kunst for folket" og et om "Kultur og kosmos som et stjernebillede":
Et digt Jørgen Nash skrev efter afsløringen af eliten i dansk kunst:
Jørgen Nash skrev et æresdigt til sin bestefar, fra hans jyske familiebaggrund:
Jørgen Nash læser her et personligt og historisk digt. Det beskriver hans oplevelse om barndommen som 9 årig, sammen med storebror Asker Jorn, da de boede i Silkeborg:
Som slutning fortæller Nash en længere spændende historie om sin ungdom, alle kvinderne, det vilde liv, motorcyklerne og om hans forskellige hustruer. Jørgen Nash afslutter foredraget med historien om hans sidste hustru, gennem 33 år Lis Zwick og hvordan han friede til hende:
Til sidst læser Jørgen Nash sit hyldestdigt op til sin hustru Lis Zwick. Det var også afslutningen på et af Jørgen Nashs sidste foredrag:
Bent Nylander Rasmussen slutter med praktiske oplysninger: